Denný tábor Voňavô

Keď som tento rok premýšľala nad tým ako strávim leto, aby som si popritom zarobila aj nejaké peniažky, ani by mi nenapadlo, že to bude také príjemné. Chcela som pracovať u kamoša v kaviarni. Keďže však zistil aké mám plány do budúcnosti, odporučil mi Lobelku.

Hneď ako som počula názvy táborov, vedela som že „Voňavô“ je ten pravý pre mňa.

Keď som zistila, že ani moja kolegynka Terka mi nie je cudzia ale dlho sa už poznáme, potešila som sa ešte viac.

A potom prišiel deň D.

S malou dušičkou a veľkým očakávaním som čakala na stanici. Pre istotu už o čosi skôr. Zrazu sa začali zbierať deti. Niektoré hanblivejšie, iné zase veľmi smelé. Pustili sme sa do debaty a ja som hneď vedela, že budeme mať týždeň plný srandy, nových zážitkov a stále budeme mať čo robiť.

Prvý deň sme sa potrebovali hlavne oťukať v novom prostredí a zoznámiť sa. Zakrátko začali vznikať aj nové priateľstvá. A to teda nie len medzi deťmi.

Zobrali sme košíky a hor sa do lesa. Hľadali sme lesné poklady na naše sladké pokušenie, ktoré sme si z týchto dobrôtok pripravili. Nevedeli sme sa dočkať, kedy už bude poobedie a vychutnáme si sladký dezert.

Veľa sme sa hrali, skúmali a jeden od druhého sme sa veľa učili. Poviem Vám, deti vedia dospelých toho mnoho naučiť.

Unavení ale šťastní sme počkali na autobus a tešili sa už na ďalšie ráno.

Celý týždeň sme objavovali čo nám les, lúky a príroda všade navôkol ponúka. Voňali sme, zisťovali liečivé účinky bylín. Bolo to fascinujúce. A nielen to, zavreli sme oči a zhlboka dýchali. Cítili sme rôzne vône... až zrazu sme sa ocitli na salaši a vône sa akosi zmenili. Parenica, oštiepok, maslo… samé dobroty, ktoré nám bolo ľúto len ovoniavať.

Ako sme sa tak túlali, našli sme veľa liečivých rastliniek, o ktorých sme si potom vytvorili herbár. Teraz už vieme na čo slúžia a ako pomáhajú nášmu zdraviu.

V stredu k nám prišla na návštevu bylinkárka Lenka. Tá nám o bylinkách porozprávala ešte omnoho viac. Spolu sme si vyrobili voňavučký peeling a bylinkovú limonádu.

Joooj! Skoro by som bola zabudla. Boli sme aj v Medvedej štôlni, kde sme sa dozvedeli o tom, akú mali baníci náročnú prácu. Na vlastnej koži sme si vyskúšali aké to je kladivom vylamovať kúsky kameňov.

V štvrtok sme sa poriadne unavili. Vyšľapali sme si na Žiarsku chatu, kde nám robil spoločnosť aj štvornohý kamoš Hugo. Na záver týždňa, s poriadnou svalovicou, sme si oddýchli a poriadne sa vybláznili v bazéne. Zrelaxovali sme a zacvičili si s fyzioterapeutkou. Týždeň ubehol ako voda.

Ja osobne som si tábor užívala, akoby som sa vrátila do detských čias. Vôbec som nemala pocit, že deti musím okrikovať alebo ich nejako usmerňovať, pretože v tábore sme mali tie najúžasnejšie deti. Ešte raz ďakujem deťom aj Lobelke za takýto príjemný letný čas.


animátorka Peťa